Våre trær

Våre trær

Lokale arter tilpasset semi-ørkenforhold

Better Globe Forestry Ltd (“BGF”) er en skogbruksbedrift og et sosialt foretak som bruker trær som grunnlaget for deres virksomhet. Overskuddet genereres fra trær og deles med deg som kunde i det norske selskapet Better Globe AS. Trærne dyrkes i de tørre og halvtørre områdene i Øst-Afrika, hvor de er med på å skape betydelige sosiale og miljømessige fordeler. Treslagene som er valgt er lokale og godt tilpasset for å vokse i tørre og halvtørre områder.

Lokale forhold, som klima, hjelper disse tørke-resistente trærne til å vokse hurtig, spesielt ved riktig pleie fra utdannede teknikere og kunnskapsrike lokale bønder. Noen arter produserer årlige avlinger bare noen få år etter å ha blitt plantet. Disse trærne, også kjent som avlingstrær (cash-crop trær), genererer hurtig inntekter.

BGF planter hovedsakelig trær for bærekraftig tømmer. Trærne genererer inntekter etter 20 år når de høstes og bearbeides til samfunnsansvarlige og bærekraftige hardtre produkter. Selskapet planter også arter som beskytter eller samhandler med andre trær. Denne strategien bidrar til optimal utvikling av alle trærne.

BGF skaper fortjeneste fra de årlige innhøstingene fra avlingstrær, og fra salg av høykvalitets treprodukter, for eksempel møbler laget lokalt for eksport til Europa og andre destinasjoner. Å være lønnsom er en forutsetning for at selskapet skal kunne utvikle bærekraftige forretningsmodeller og sosiale hjelpeprogrammer. Og som takk for at du hjelper til med crowdfunding av arbeidet mot fattigdom og korrupsjon i Afrika, deler Better Globe kunder en betydelig del av fortjenesten de bidrar til å skape ved kjøp av trær og donasjonspakker.

Mukau – Afrikansk mahogni

Det viktigste tresorten som plantes av BGF i Kenya er et tre som heter Mukau på Swahili. Det latinske navnet er Melia volkensii. Opprinnelig vokser det vilt i Kenya og noen av nabolandene. Mukau er unik fordi den trives i tørre semi-ørkenområder mens den gir et høykvalitets treverk, på mange måter lik det velkjente mahogni-treet. En laboratorietest har vist at Mukau trær har egenskaper som kan sammenlignes med både mahogni og teak.

To av BGFs ledere, Jan Vandenabeele og Rino Solberg (grunnlegger) ved siden av et 21 år gammelt Mukau tre. Kibwezi, Kenya 2015
To av BGFs ledere, Jan Vandenabeele og Rino Solberg (grunnlegger) ved siden av et 21 år gammelt Mukau tre. Kibwezi, Kenya 2015

Botanisk sett er Mukau samme art som mahogni og treet har de samme kommersielle bruksområder som mahogni.

For å produsere eksklusivt tropisk trevirke av hardtre er BGF forpliktet til å forvalte treplantasjene sine på en sosialt ansvarlig og bærekraftig måte. Hardtre produsert av selskapet vil kunne erstatte produkter laget av trær som for tiden hugges i tropiske skoger. I tillegg til å redusere ekstrem fattigdom i Afrika kan trær fra BGF dermed også bidra til å motvirke avskoging i skogene hvor vi har størst biologiske mangfold.

Når kontrollen over eksport av tømmer fra regnskog forbedres vil det trolig oppstå en mangel på trær i verdensmarkedet. En slik utvikling vil i tilfelle kunne gi ekstra etterspørsel av den typen bærekraftige treprodukter av høy kvalitet som BGF vil produsere.

Å produsere Mukau tre spirer av god kvalitet har tidligere vært svært kostbart. Som en konsekvens har det vært krevende å oppnå lønnsomhet i en kommersiell skogsdrift med disse trærne. BGF har imidlertid utviklet en effektiv metode for produksjon av tre spirer. Både tid og økonomiske utgifter har blitt betydelig redusert. BGF kan nå produsere sunne Mukau tre spirer på en rask og kostnadseffektiv måte.

Moringa – et medisintre

Moringa oleifera treet er den nyeste avlingsstreet til BGF. Denne arten ble undersøkt da BGF ble innlemmet i Kenya i 2004, men tidspunktet var ikke riktig. Nå som selskapet har utvidet sitt driftsområde til Uganda, har nye muligheter dukket opp. Nå ser det ut til at Moringa vil være treet som er ansvarlig for å generere omsetningen som trengs for å betale de årlige tilbakebetalingene til Better Globe AS sine kunder.

Siden det er tørke-resistent, passer Moringa treet pent inn i BGF sin treportefølje. En annen fordel med å plante treet for partnerbønder i Uganda er at de svært næringsrike bladene kan høstes opptil fem ganger i året. Frukt og olje er andre ettertraktede varer som kan utnyttes kommersielt med Moringa oleifera.

Moringa dyrkes overveiende i India og er blant forbrukere brukt som et naturlig helseprodukt som er kjent for sine mange potensielle helsefordeler. Og med Ugandas overlegne jordsmonn og klima bidrar BGF til lanseringen av en ny og sunnere versjon av denne supermaten. Så vær på utkikk etter «Equator Moringa«, et økologisk supermat tilskudd til daglig inntak for optimal helse.

Acacia Senegal – et gummitre

Acacia Senegal var en tresort plantet av BGF for å generere årlige inntekter. Etter bare fire år kunne treets harpiks, gum arabic, høstes. Ved å raffinere råvaren og deretter selge den, kunne disse trærne gi inntekter over mange år.

Acacia Senegal med harpiks. Kiambere, Kenya, 2015
Acacia Senegal med harpiks. Kiambere, Kenya, 2015

Kvaen, gum arabic, også kjent som Acacia tyggegummi, er en ettertraktet vare med mange industrielle og kommersielle bruksområder. I matindustrien dukker gum arabic opp som E414 på matetiketter.

Til tross for mange bruksområder var en utfordring for BGF det kostbare utstyret som trengs for å behandle harpiksen lokalt til et høykvalitets gum arabic produkt. Uten å gjøre en betydelig investering ble det krevende å sikre god nok lønnsomhet. For å utsette denne beslutningen ble det vedtatt at Moringa ville være et bedre alternativ for å sikre nok fortjeneste til å dekke den årlige tilbakebetalingen til Better Globe AS sine kunder.

Noen av BGFs andre trær

For å lykkes med treplantasjene tar BGF alltid hensyn til hvilke trær som trives i et bestemt miljø. Flere treslag er tilgjengelige for å sikre optimal dyrking på et gitt sted. Mens noen treslag har funksjoner som å beskytte mot vind eller generere høstbare ressurser for kortsiktige inntekter, dyrkes de fleste trærne for sine egenskaper som tømmeret for for produksjon av møbler og parkett.

En av BGFs ansatte plukker “eplemango” i Kibwezi, 2015
En av BGFs ansatte plukker “eplemango” i Kibwezi, 2015

Det er også plantet trær av sorten “apple mango” for å høste frukt for salg. Casuarina-trær plantes vanligvis for å redusere vind inn mot plantasjene. Og Neem trær har blitt plantet for sin egenskap som et potensielt biologisk og naturlig sprøytemiddel, selv om ny forskning nå viser at bladene til Mukau trær kan være langt mer egnet for dette formålet. Oppdagelsen av egenskapene som et naturlig sprøytemiddel er en ny og veldig lovende potensiell kommersiell anvendelse av Melia volkensii, den viktigste tresorten BGF dyrker i ​​Kenya.

Spar litt av pengene dine i trær og bidra til å redusere fattigdom

Vi inviterer deg til å gjøre en forskjell i Øst-Afrika og bidra til en bedre verden. Trærne dine vil bli administrert på en etisk, bærekraftig og langsiktig måte. Klikk på lenken til butikken vår og foreta et samfunnsansvarlig kjøp i dag. Hos oss er det lønnsomt å hjelpe andre.

Gjør en god gjerning, bidra til en bedre verden og tjen penger!

VÅRE PRODUKTER

Individuelle trær
€20

  • Estimert avkastning €208,25
  • Reduser ørkenspredning
  • Nøytraliser 500 kg CO2
  • Skap arbeidsplasser

Donasjonspakken
€59

  • Estimert avkastning €416,50
  • Doner trær og vann
  • Styrk den lokale økonomien
  • Nøytraliser 2000 kg CO2
  • Bidra til barns skolegang
  • Støtt kvinner
Ulrika Emericks
Göteborg, Sverige

Det som jeg festet meg ved Better Globe var den unike kombinasjon av å hjelp mennesker samtidig som man tjente penger på en bærekraftig måte. Jeg har alltid hjulpet de som ikke har vært så heldige, men her kan jeg gjøre det i en stor skala og få avkastning samtidig. Jeg kjøpte min første donasjonspakke i 2008 og har månedsspart siden da.

Partners

Kontakt oss

Hvis du har noen spørsmål eller refleksjoner, nøl ikke med å kontakte oss på support@betterglobe.com

Svensk eventyrer tar Better Globe til nye høyder

Dhaulagiri er det syvende høyeste fjellet i verden og er kjent for sine bratte bakker og farlige terreng. Det er et av Nepals mest ikoniske fjell for eventyrreisende i Sør-Asia. Dhaulagiri har blitt besteget av mange kjente fjellklatrere, inkludert Sir Edmund Hillary, som i 1953 var den første som nådde toppen av Mount Everest sammenLes mer…