Våre trær

Våre trær

Naturlige trær i semi-ørkenen

Vi er et skogselskap og trær er grunnlaget i vår virksomhet. Det er fra trærne vi får avkastning som vi fordeler til deg som kunde. Vi planter trærne i semi-ørkenen i Øst-Afrika. Treslagene vi velger har sitt naturlige vekstmiljø i denne delen av verden.

De lokale forutsetningene, slik som klimaet, gjør at trærne vokser hurtig. Visse arter gir årlig avling noen år etter at de er plantet. Disse trærne gir inntekter på kort sikt. Andre arter dyrkes for egenskapene som virket i de trærne som hogges gir. De gir inntekter etter ca. 20 år. Vi planter også arter som beskytter, eller samvirker med, de andre trærne. De bidrar til at alle trærne utvikles optimalt.

Det er salget av den årlige innhøstingen, og av virket av de trærne som hogges, som gir avkastning. Avkastningen er en forutsetning for at vi skal kunne utvikle vår virksomhet. En del av fortjenesten deler vi med våre trekjøpere rundt om i verden.

Mukau – afrikansk mahogni

Primært planter vi et tre som på swahili heter Mukau. Det latinske navnet er Melia volkensii. Opprinnelig vokste det vilt i Kenya og i noen av nabolandene. Mukau er unikt ettersom det trives i tørre semi-ørkenområder samtidig som det gir virke av veldig høy kvalitet. Det likner på mange måter det velkjente treet Mahogni

Två av Better Globes grundare, Jan Vandenabeele och Rino Solberg vid ett 21 år gammalt Mukau-träd. Kibwezi, Kenya 2015
To av Better Globes grunnleggere, Jan Vandenabeele og Rino Solberg ved et 21 år gammelt Mukau-tre. Kibwezi, Kenya 2015

Botanisk sett er Mukau samme art som Mahogni. Det har alle de kommersielle bruksområdene som mahognitreet har. Dessuten er det hurtigvoksende og forventes å kunne hogges etter bare 20 år.

For å få et eksklusivt virke når trærne hogges, må vi drive plantasjene på en bærekraftig måte. Våre trær skal kunne erstatte trærne som i nå hogges på en uholdbar måte i ulike regnskoger. Når kontrollen på eksport av trær fra regnskogen øker, forventes det at det blir en mangel på trær på verdensmarkedet. Det gir plass for det høykvalitetsvirket vi fremstiller.

Å få frem dyrkbare mukauplanter har tidligere vært veldig kostbart. Det har derfor vært vanskelig å få lønnsomhet i et kommersielt skogbruk med disse trærne. Vi har utviklet en effektiv metode. Både tidsforbruk og kostnader har minsket kraftig. Vi kan derfor både hurtig og kostnadseffektivt dyrke frem mukauplanter.

Acacia Senegal – et rågummitre

Acacia Senegal er en tresort vi planter med henblikk på å skape årlige inntekter. Allerede etter fire år kan treets herdede kvae, Gum Arabic, høstes. Ved å foredle kvaen og for så å selge den, gir disse trærne inntekter i mange år.

Acacia Senegal med rågummi. Kiambere, Kenya, 2015
Acacia Senegal med rågummi. Kiambere, Kenya, 2015

Kvaen, Gum Arabic, kalles også for Acacia-gummi. Det har mange bruksområder. Oppløst i vann kan det brukes som papirlim. I akvarellfarger brukes det ofte som bindemiddel. Det brukes i næringsmidler som tyggegummi, brus og bakverk siden det er smaksnøytralt, inneholder mange mineraler og har andre ønskelige egenskaper. I næringsmidler har det betegnelsen E414.

Treet har et dypt rotsystem og trives bra i tørre områder. Det gir en bra avling i 25 til 30 år.

Noen andre trær vi planter

For å lykkes med vår tredyrking tar vi alltid hensyn til hvilke trær som trives i det spesifikke miljøet de skal vokse i. Det betyr at vi har et antall treslag vi velger mellom for å tilpasse dyrkingen til hver enkelt vokseplass. Som tidligere nevnt tar vi hensyn til at enkelte trær skal gi avling og dermed gjentakende avkastning på kort sikt. Andre trær plantes for virkets egenskaper ved hogging.

En av våra medarbetare plockar äpplemango i Kibwezi, 2015
En av våre medarbeidere plukker eplemango i Kibwezi, 2015

Eksempelvis planter vi eplemango med tanke på å høste og foredle frukten for deretter å selge den. Casuarina-trær plantes som vindskjerming rundt plantasjene. I skrivende stund (2017/2018) prøver vi oss frem til hvordan neem-treet trives best. Det er et tre som anses ha mange medisinske egenskaper.

Begynn å spare i trær eller reserver en plass på et webinar

Hvis du også ønsker å delta og gjøre en god gjerning, bidra til en bedre verden og håndtere din sparing på en etisk, bæredyktig og langsiktig måte, så bruk linken nedenfor.

Du er velkommen til å lese mer her på hjemmesiden, hvis du har andre spørsmål. Vi har en FAQ-side med de 50 oftest stilte spørsmål, og du kan naturligvis kontakte oss på support@betterglobe.com.

VÅRE PRODUKTER

Individuelle trær
€20

  • Estimert avkastning €208,25
  • Reduser ørkenspredning
  • Nøytraliser 500 kg CO2
  • Skap arbeidsplasser

Donasjonspakken
€59

  • Estimert avkastning €416,50
  • Doner trær og vann
  • Styrk den lokale økonomien
  • Nøytraliser 2000 kg CO2
  • Bidra til barns skolegang
  • Støtt kvinner
Cécile Tartar Jönsson
Åkarp, Sverige

Takket være Better Globe blir alle vinnere. Barn får gå på skole, mennesker får arbeid, mikrokreditt og mulighet til å løfte seg ut av fattigdom, og jeg som investor får tilbake penger. Alle tjener på det! Og planeten får det selvsagt bare bra av at det plantes trær. Jeg synes det er en fantastisk og bærekraftig forretningsmodell, som jeg virkelig vil anbefale til alle jeg kjenner.

Partners

Kontakt oss

Hvis du har noen spørsmål eller refleksjoner, nøl ikke med å kontakte oss på support@betterglobe.com

Treplanting reduserer klimatrusselen

Det er ikke noe nytt at trær bidrar til å redusere klimatrusselen. It is no news that trees contribute to reducing the climate threat. Allerede i IPCC- rapporten fra 2018 konstateres det at 1 milliard hektar mer med skog ville være nødvendig. 1 milliard hektar tilsvarer 2 milliarder fotballbaner med skog, eller et område påLes mer…