Dhaulagiri er det syvende høyeste fjellet i verden og er kjent for sine bratte bakker og farlige terreng. Det er et av Nepals mest ikoniske fjell for eventyrreisende i Sør-Asia. Dhaulagiri har blitt besteget av mange kjente fjellklatrere, inkludert Sir Edmund Hillary, som i 1953 var den første som nådde toppen av Mount Everest sammen med Tenzing Norgay. Sir Edmund Hillary  mislyktes derimot sitt forsøk på å nå Dhaulagiri toppen.  

 

Tar Better Globe til topps

En av de vellykkede klatrerne som nådde Dhaulagiri toppen er den eventyrlystne svenske Better Globe kunden, Tim Bogdanov. 1. oktober 2021 ble han den første personen fra Sverige som har gjennomført den krevende klatreturen og nådde Dhaulagiri toppen på en forskrekkende høyde av 8.167 meter over havet (moh).  

 

 

Han hadde med seg både Better Globe og Equator Moringa, et moringa kosttilskudd av høy kvalitet, produsert og distribuert av Max Health AS i Norge. Dette er et ekstremt næringsrikt, økologisk og sosialt ansvarlig helsekostprodukt som vi er stolte over å kalle vårt «eget». Equator Moringa er laget av blader fra moringa trær og er én av flere tresorter som plantes av Better Globe Forestry Ltd.  

 

 

Bli kjent med en utforsker

Hvordan kom du i gang med friluftsliv, og hva motiverte deg til å begynne å klatre i fjell?

— Min første opplevelse av høyere fjell var da jeg var 10 år gammel. Jeg var på trekking på Gran Canaria med foreldrene mine, og det var høydepunktet for meg på hele turen. Jeg likte virkelig eventyrfølelsen og har søkt den følelsen siden. Enten på sykkel eller med fjellklatrestøvlene på.

 

Hvordan forberedte du deg på dette eventyret, og hva var de største utfordringene du måtte overvinne for å nå Dhaulagiri toppmøtet?

— Jeg visste at det kom til å bli krevende, så jeg prøvde å presse inn så mange vertikale meter som mulig i beina før forsøket mitt. Rett før jeg nådde Dhaulagiri Basecamp, hadde jeg gjort mer enn 50.000 vertikale meter i månedene før. Det har også vært mye trening i skibakkene i Oslo og på de norske 2.000-metertoppene i fjor sommer. Nå er det mitt nye minimumskrav for fremtidige 8.000-moh prosjekter. Uten sterke ben er det umulig å klatre 8.000-moh uten støtte.

 

Hva betyr Better Globe for deg, og hvorfor bestemte du deg for å bringe selskapet til den syvende høyeste toppen i verden?

— Jeg har vært en del av Better Globe siden 2008 da jeg fikk mine første trær, og har sett selskapet ta store skritt mot sine mål gjennom årene. Det er et unikt selskap som jeg virkelig liker å støtte på grunn av den viktige funksjonen det utfører med treplanting, jobbskaping, utdanning og samfunnsstøtte i Afrika. Jeg tror arbeidet Better Globe gjør er veldig viktig, og det er derfor jeg velger å støtte dem.

Følg Tim opp fjellsiden for den siste innspurten til toppen av Dhaulagiri på første oktober i denne korte videoen: https://youtu.be/TWom58iaOv8

 

Du tok også med deg Equator Moringa. Føler du at kosttilskuddet kan ha hjulpet deg på noen måte?

— Jeg var veldig sterk på Dhaulagiri denne sesongen. Jeg åpnet en 300 meter lang sti i høy snø for å hjelpe de andre klatrerne etter at et kraftig snøfall gjorde det vanskelig å komme seg opp på fjellet for å nå toppen. Jeg har aldri vært så sterk i høyden før, og et av de nye produktene jeg bruker er Equator Moringa. Jeg vil også bruke det på mine kommende ekspedisjoner, fordi det er en del av puslespillet for å opprettholde en høyst funksjonell kropp.  

 

 

Hvilke råd kan du gi andre blivende oppdagelsesreisende?

— Nyt følelsen av eventyr, utforskning og frihet. Hvis du kan hjelpe noen på veien, gjør det, eller støtte en lokal veldedighet eller virksomhet i området du utforsker. Små gjerninger på en kollektiv måte kan ha stor innvirkning. Spesielt i tider med en global pandemi.

 

En prisbelønt eventyrer

Tim Bogdanov gjennomførte sin krevende klatring til Dhaulagiri toppen uten bærere og uten bærbart oksygen. En enorm prestasjon som plasserer ham i sirkelen blant noen få utvalgte individer som har klart å gjennomføre den farlige klatreturen og lykkes med å nå Dhaulagiri toppen i Nepal.

Den erfarne eventyreren har en veldig lang liste over imponerende prestasjoner under beltet, inkludert 36 fjelltopper over 5.000-moh, hvorav 4 var på sykkel, rundt 55.000km sykling med det formål å reise og utforske, besøkte mer enn 75 land, klatret de 10 høysete toppene på det amerikanske kontinentet, og listen fortsetter. Han klatret også Manaslu på 8.163-moh til den tolererte toppmøtesonen og sier at han vil dra tilbake for å nå toppen, kanskje neste år.

Ikke overraskende ble Tim Bogdanov kåret til «Årets Eventyrer 2013» i Sverige. Du kan lære mer om ham og følge hans fremtidige eventyr på www.timbogdanov.com.