Vann

Vann

De fleste har ikke tilgang til rent vann

Mangel på vann er et av de absolutt største problemene i de områdene vi driver vår virksomhet. Mangelen på vann fører ikke bare til praktiske problemer ved treplanting, men også til problemer med helse, hygiene, mat og skolegang.

Vi har valgt å plante våre trær i områder som kalles semi-ørken. Disse områdene er tørre og på vei mot ørken på grunn av avskoging og lite nedbør. De er ofte utsatt for erosjon fordi det ikke lenger finnes røtter og vekster som holder jorden på plass i regnperiodene. Det er derfor vi har valgt å plante trær som er naturlige for dette miljøet, og de klarer seg mer eller mindre på egen hånd.

De to tresortene som vi primært planter er Mukau- og Acacia-trær. Hvis disse trærne klarer det første leveåret, bruker de klare seg på egen hånd etterpå. Acacia-trærne er særdeles motstandsdyktige mot mangel på vann, og vi har sett at de har klart seg opp til halvannet år uten vann.

Dropp-bevattning av ett mangoträd i Kibwezi, Kenya.
Dryppvanning av et mangotre i Kibwezi, Kenya.

For sikkerhets skyld vanner vi både for hånd og ved hjelp av «dryppvanning”. I det sistnevnte tilfellet legger vi ut slanger på bakken langs med treradene, dekker noen ganger over dem med jord for å unngå fordampning og lager et lite hull i slangen ved treet for å konsentrere vanningen til der det behøves som mest. Når trærne siden begynner å vokse, skygger de bakken rundt omkring og det i sin tur medvirker til at det begynner å vokse undervegetasjon som holder jorden på plass, fanger opp dugg om natta og hjelper til med å holde på vannet når det omsider regner. Det er starten på en positiv spiral.

Økt tilgang til rent vann

De fleste mennesker som bor her, savner tilgang til rent vann. De må ofte gå i mange timer hver dag for å hente vann. Det er som oftest kvinner og barn som har dette som arbeidsoppgave.

Ett utgrävt vattenhål i en uttorkad flodbädd.
Et utgravd vannhull i et uttørket elveleie.

En del har tilgang til ”vannkiosker” der de får stille seg i kø for å kjøpe vann fra en kran. Andre drar til uttørkede elveleier der de graver hull for å komme ned til grunnvannet som ofte er skittent og forurenset. Ofte må barna må hjelpe til, og de kan derfor ikke gå på skolen.

Kö vid en så kallad vattenkiosk där man kan köpa rent vatten billigt.
Kø ved en vannkiosk der man kan kjøpe rent vann billig.

Better Globe bygger og renoverer skoler i disse områdene, vi monterer takrenner på bygninger og store vanntanker som fylles opp i regnperiodene. På en skole i Sosoma som Better Globe har støttet, har dette enkle tiltaket ifølge rektoren ført til dobbelt så høy deltakelse blant barna i området enn før vanntankene ble installert. Foreldrene kan lettere sende sine barn til skolen om skolen forsyner dem med vann i døgnets varmeste timer.

Vattentankar och hängrännor finansierade av Better Globe på en skola i Mboti, Kenya.
Vanntanker og takrenner finansiert av Better Globe på en skole i Mboti, Kenya.

Siden vi ordner vanntilgang til dyrkingen vår, sørger vi samtidig for å bidra til at de samfunnene som finnes rundt der vi dyrker, får tilgang til disse kildene. I mange tilfeller kan støtten være bare vanncisterner og takrenner, i andre tilfeller brønnboring. Vi har mulighet til å gi slik støtte takket være bidraget fra donasjonspakken.

Begynn å spare i trær eller reserver en plass på et webinar

Hvis du også ønsker å delta og gjøre en god gjerning, bidra til en bedre verden og håndtere din sparing på en etisk, bæredyktig og langsiktig måte, så bruk linken nedenfor.

Du er velkommen til å lese mer her på hjemmesiden, hvis du har andre spørsmål. Vi har en FAQ-side med de 50 oftest stilte spørsmål, og du kan naturligvis kontakte oss på support@betterglobe.com.

Klar til å kjøpe noen trær?

Hvis du også vil gjøre en god gjerning, bidra til en bedre verden og spare penger på en etisk, bærekraftig og langsiktig måte, så bruk linken nedenfor. Start en månedlig sparing eller kjøp enkelt-trær

Bestill plass på et webinar

Hver tirsdagskveld kl. 20.30 er vi verter for et live online informasjonsmøte som overføres i sanntid, der du kan få flere opplysninger. Det er naturligvis gratis, og du får mulighet til å stille spørsmål. Bestill plass
Oddgeir Søllesvik
Haugesund, Norge

Jeg var en av de første kundene i Better Globe. I 2006 visste jeg lite om prosjektet, og det var tilfeldigheter og tips fra kompiser som gjorde at jeg ble med som kunde. Etter 13 år, inkl. turer til Afrika, her jeg erfart et selskap som alltid leverer. Har aldri opplevd problemer som ikke har blitt løst. I mange år har hele familien kjøpt trær og donasjoner, og vi er stolte over å kunne bidra til et særs godt miljøprosjekt som også gir arbeidsplasser.

Kontakt oss

Hvis du har noen spørsmål eller refleksjoner, nøl ikke med å kontakte oss på support@betterglobe.com

Ny hjemmeside!

Det er med stor glede av vi nå lanserer denne nye hjemmesiden. I lang tid har vårt mål vært å kunne vise deg de positive endringene pengene og trærne dine fører til. Donasjonspakkene og trærne som du allerede kjøper utgjør en virkelig forskjell lokalt. På vår nye hjemmeside vil du ha tilgang til mye nyLes mer…