Vann

Vann

De fleste har ikke tilgang til rent vann

Mangel på vann er et av de absolutt største problemene i de områdene vi driver vår virksomhet. Mangelen på vann fører ikke bare til praktiske problemer ved treplanting, men også til problemer med helse, hygiene, mat og skolegang.

Vi har valgt å plante våre trær i områder som kalles semi-ørken. Disse områdene er tørre og på vei mot ørken på grunn av avskoging og lite nedbør. De er ofte utsatt for erosjon fordi det ikke lenger finnes røtter og vekster som holder jorden på plass i regnperiodene. Det er derfor vi har valgt å plante trær som er naturlige for dette miljøet, og de klarer seg mer eller mindre på egen hånd.

De to tresortene som vi primært planter er Mukau- og Acacia-trær. Hvis disse trærne klarer det første leveåret, bruker de klare seg på egen hånd etterpå. Acacia-trærne er særdeles motstandsdyktige mot mangel på vann, og vi har sett at de har klart seg opp til halvannet år uten vann.

Dropp-bevattning av ett mangoträd i Kibwezi, Kenya.
Dryppvanning av et mangotre i Kibwezi, Kenya.

For sikkerhets skyld vanner vi både for hånd og ved hjelp av «dryppvanning”. I det sistnevnte tilfellet legger vi ut slanger på bakken langs med treradene, dekker noen ganger over dem med jord for å unngå fordampning og lager et lite hull i slangen ved treet for å konsentrere vanningen til der det behøves som mest. Når trærne siden begynner å vokse, skygger de bakken rundt omkring og det i sin tur medvirker til at det begynner å vokse undervegetasjon som holder jorden på plass, fanger opp dugg om natta og hjelper til med å holde på vannet når det omsider regner. Det er starten på en positiv spiral.

Økt tilgang til rent vann

De fleste mennesker som bor her, savner tilgang til rent vann. De må ofte gå i mange timer hver dag for å hente vann. Det er som oftest kvinner og barn som har dette som arbeidsoppgave.

Ett utgrävt vattenhål i en uttorkad flodbädd.
Et utgravd vannhull i et uttørket elveleie.

En del har tilgang til ”vannkiosker” der de får stille seg i kø for å kjøpe vann fra en kran. Andre drar til uttørkede elveleier der de graver hull for å komme ned til grunnvannet som ofte er skittent og forurenset. Ofte må barna må hjelpe til, og de kan derfor ikke gå på skolen.

Kö vid en så kallad vattenkiosk där man kan köpa rent vatten billigt.
Kø ved en vannkiosk der man kan kjøpe rent vann billig.

Better Globe bygger og renoverer skoler i disse områdene, vi monterer takrenner på bygninger og store vanntanker som fylles opp i regnperiodene. På en skole i Sosoma som Better Globe har støttet, har dette enkle tiltaket ifølge rektoren ført til dobbelt så høy deltakelse blant barna i området enn før vanntankene ble installert. Foreldrene kan lettere sende sine barn til skolen om skolen forsyner dem med vann i døgnets varmeste timer.

Vattentankar och hängrännor finansierade av Better Globe på en skola i Mboti, Kenya.
Vanntanker og takrenner finansiert av Better Globe på en skole i Mboti, Kenya.

Siden vi ordner vanntilgang til dyrkingen vår, sørger vi samtidig for å bidra til at de samfunnene som finnes rundt der vi dyrker, får tilgang til disse kildene. I mange tilfeller kan støtten være bare vanncisterner og takrenner, i andre tilfeller brønnboring. Vi har mulighet til å gi slik støtte takket være bidraget fra donasjonspakken.

Begynn å spare i trær eller reserver en plass på et webinar

Hvis du også ønsker å delta og gjøre en god gjerning, bidra til en bedre verden og håndtere din sparing på en etisk, bæredyktig og langsiktig måte, så bruk linken nedenfor.

Du er velkommen til å lese mer her på hjemmesiden, hvis du har andre spørsmål. Vi har en FAQ-side med de 50 oftest stilte spørsmål, og du kan naturligvis kontakte oss på support@betterglobe.com.

Klar til å kjøpe noen trær?

If you also want to do good, contribute to a better world and save your money in an ethical, sustainable and long-term way, use the link below. Start saving monthly or buy single trees

Bestill plass på et webinar

Each Tuesday evening at 8.30 pm we host a live-streamed information meeting online, where you can get more information. It is free of course, and you will be able to ask questions. Book your seat

Jeg ble kunde i Better Globe i 2006. Tanken på å få en økonomisk avkastning fra trær som kunne redusere ekstrem fattigdom i Afrika samtidig som det skapte en grønnere fremtid for oss alle, hadde en veldig stor appell hos meg. Etter å ha reist ned i 2011 for å se på arbeidet som hadde blitt gjort i underpriviligerte jordbrukssamfunn i Kenya og utdanning av barn i Uganda, ble jeg overbevist om at Better Globe er et av de grønneste og mest sosialt ansvarlige selskapene i verden. Så for meg er det et privilegium å fortsette med å bidra til arbeidet og følge med på de utrolige resultatene vi skaper sammen. Å bli involvert i Better Globe er en av de beste beslutningene jeg noen gang har tatt.

Kontakt oss

Hvis du har noen spørsmål eller refleksjoner, nøl ikke med å kontakte oss på support@betterglobe.com

Treplanting reduserer klimatrusselen

Det er ikke noe nytt at trær bidrar til å redusere klimatrusselen. It is no news that trees contribute to reducing the climate threat. Allerede i IPCC- rapporten fra 2018 konstateres det at 1 milliard hektar mer med skog ville være nødvendig. 1 milliard hektar tilsvarer 2 milliarder fotballbaner med skog, eller et område påLes mer…