Vann

Vann

Vi forbedrer tilgangen til en kritisk ressurs

Begrenset tilgang på vann er et av de største problemene i områdene der Better Globe Forestry Ltd. (BGF) opererer. Vannmangel fører til praktiske problemer med å plante trærne, samt vanskeligheter knyttet til helse, hygiene, mat og skolegang.

BGF har valgt å plante trær i tørre- og halvtørre områder for å skape de mest positive sosiale og miljømessige effektene. Mange av disse karrige områdene utvikler seg til ørkener på grunn av avskoging og lite nedbør. Ørkendannelse forvandler gradvis både fruktbare landområder og halvtørre regioner til tørre regioner.

Den verdifulle matjorden eroderes fordi det ikke er noen røtter og planter som holder jorden på plass gjennom kraftig regn. I løpet av de to regntidene ender det kraftig regnet på tørre landområder med å vaske bort jorden. Derfor planter BGF trær som er motstandsdyktige mot tørke, gunstige for miljøet og som tilhører området.

Etter det første vekst året kan Mukau trærne i Kenya mer eller mindre takle de tøffe lokale utfordringene alene. Trærne gir fordeler som å binde vann til jorden, redusere jorderosjon og forbedre jordens fruktbarhet gjennom nitrogenfiksering.

Akasiatrær er også plantet i Kenya, selv om Mukau nå er den viktigste arten der. Acacia senegal trærne er spesielt motstandsdyktig mot tørkeperioder og kan overleve opptil 18 måneder uten vann.

Mukau trær kan hjelpe både BGF og partnerbønder med å gjenopprette de forringende områdene
Mukau trær kan hjelpe både BGF og partnerbønder med å gjenopprette de forringende områdene

Når trærne vokser, skygger de bakken rundt dem, noe som igjen hjelper til med å stimulere omkringliggende vegetasjon. Den naturlige prosessen gjør en enorm forskjell i å holde jorden på plass, fange dugg om natten og bevare fuktigheten i jorden når det regner. Det er begynnelsen på en transformativ syklus som er avgjørende for å forhindre ørkendannelse.

Partnerbønder og regenerativt jordbruk

BGF benytter agroskogbruk feltagenter som trener bondegrupper i landgjenopprettingsteknikker og jord- og vannforvaltning. Forbedret tilgang til vann inkluderer opplæring i installasjon av strukturer som terrasser og oppbevaringsgrøfter. Disse strukturene beholder regnvann. De gir dermed tilstrekkelig tid for vannet å sive ned i jorden og gir tilstrekkelig fuktighet for optimal vekst for både matavlinger og trær.

Med økt tilgang til vann får bønder forbedret avlingsproduksjonen på grunn av redusert erosjon og økt vanninfiltrasjon og vannretensjon i jorden. Resultatet er at avlingene får kontinuerlig vann- og mineralforsyning i lengre perioder.

BGF forbereder seg på regntiden i Kenya ved å sette opp midlertidige distribusjonssentre for tre spirer. På denne måten blir partnerbønder som bor langt borte fra treplantasjen ikke bedt om å gjøre lange reiser for å hente sine tre spirer. I stedet kan de besøke midlertidige distribusjonssentre for tre spirer etablert i samarbeid med skoler og lokale høvdinger. Til gjengjeld for å gjøre plassen tilgjengelig får skolene og høvdingene tilgang til vanntanker for å vanne tre spirene. For lokalsamfunnene betyr dette tilgang til ekstra vann på slutten av de tørre årstidene, noe som alltid er en kjærkommen hjelp.

Tilgang til vann

De fleste av menneskene som bor i nærheten av der BGF opererer mangler tilgang til rent vann. De må kanskje gå mange timer hver dag for å hente vann. Det er ofte kvinner og barn som ender opp med denne oppgaven.

Et utgravd vannhull i et tørket elveleiet
Et utgravd vannhull i et tørket elveleiet

Noen mennesker har tilgang til «vannkiosker» hvor de står i kø for å kjøpe vann fra en kran. Andre oppsøker elveleier der de graver hull for å komme ned til grunnvannet, som ofte er skittent og forurenset. I tilfeller der barn må hjelpe med å bringe vann til familiene er dette ofte en hindring for dem i å gå på skolen.

Køen ved en vannkiosk der familier får rent vann til en lav pris
Køen ved en vannkiosk der familier får rent vann til en lav pris

BGF renoverer skoler i samarbeid med Child Africa ved deres plantasjer i Kenya. De forsyner eksisterende bygninger med takrenner og store vanntanker som fylles opp i regntiden. Og fra tid til annen under lengre tørkeperioder bruker BGF også en lastebil til å levere rent vann for å fylle skolens vanntanker.

Ifølge rektor på en skole i Sosoma som støttes gjennom donasjonspakken i samarbeid med Child Africa, resulterte den enkle oppgraderingen i dobbelt så høyt oppmøte som før installasjonen av vanntankene. Det er enklere for foreldre å sende barna sine på skolen når de vet at skolen forsyner dem med drikkevann i de varmeste timene på dagen.

Vanntanker og takrenner finansiert av Better Globe på en skole i Mboti, Kenya
Vanntanker og takrenner finansiert av Better Globe på en skole i Mboti, Kenya

Når BGF leverer vann til treplantasjene, sørger det også for at de omkringliggende lokalsamfunnene får tilgang til denne vannforsyningen. I mange tilfeller kan hjelpemidlet være vanncisterner og takrenner. I andre tilfeller brønner. Vi kan bidra med denne hjelpen takket være de veldedige midlene som skapes fra salget av donasjonspakken.

Spar litt av pengene dine i trær og bidra til å redusere fattigdom

Vi inviterer deg til å gjøre en forskjell i Øst-Afrika og bidra til en bedre verden. Trærne dine vil bli administrert på en etisk, bærekraftig og langsiktig måte. Klikk på lenken til butikken vår og foreta et samfunnsansvarlig kjøp i dag. Hos oss er det lønnsomt å hjelpe andre.

Gjør en god gjerning, bidra til en bedre verden og tjen penger!

VÅRE PRODUKTER

Individuelle trær
€20

  • Estimert avkastning €208,25
  • Reduser ørkenspredning
  • Nøytraliser 500 kg CO2
  • Skap arbeidsplasser

Donasjonspakken
€59

  • Estimert avkastning €416,50
  • Doner trær og vann
  • Styrk den lokale økonomien
  • Nøytraliser 2000 kg CO2
  • Bidra til barns skolegang
  • Støtt kvinner
Cécile Tartar Jönsson
Åkarp, Sverige

Takket være Better Globe blir alle vinnere. Barn får gå på skole, mennesker får arbeid, mikrokreditt og mulighet til å løfte seg ut av fattigdom, og jeg som investor får tilbake penger. Alle tjener på det! Og planeten får det selvsagt bare bra av at det plantes trær. Jeg synes det er en fantastisk og bærekraftig forretningsmodell, som jeg virkelig vil anbefale til alle jeg kjenner.

Partners

Kontakt oss

Hvis du har noen spørsmål eller refleksjoner, nøl ikke med å kontakte oss på support@betterglobe.com

Svensk eventyrer tar Better Globe til nye høyder

Dhaulagiri er det syvende høyeste fjellet i verden og er kjent for sine bratte bakker og farlige terreng. Det er et av Nepals mest ikoniske fjell for eventyrreisende i Sør-Asia. Dhaulagiri har blitt besteget av mange kjente fjellklatrere, inkludert Sir Edmund Hillary, som i 1953 var den første som nådde toppen av Mount Everest sammenLes mer…