Vann

Vann

De fleste har ikke tilgang til rent vann

Mangel på vann er et av de absolutt største problemene i de områdene vi driver vår virksomhet. Mangelen på vann fører ikke bare til praktiske problemer ved treplanting, men også til problemer med helse, hygiene, mat og skolegang.

Vi har valgt å plante våre trær i områder som kalles semi-ørken. Disse områdene er tørre og på vei mot ørken på grunn av avskoging og lite nedbør. De er ofte utsatt for erosjon fordi det ikke lenger finnes røtter og vekster som holder jorden på plass i regnperiodene. Det er derfor vi har valgt å plante trær som er naturlige for dette miljøet, og de klarer seg mer eller mindre på egen hånd.

De to tresortene som vi primært planter er Mukau- og Acacia-trær. Hvis disse trærne klarer det første leveåret, bruker de klare seg på egen hånd etterpå. Acacia-trærne er særdeles motstandsdyktige mot mangel på vann, og vi har sett at de har klart seg opp til halvannet år uten vann.

Dropp-bevattning av ett mangoträd i Kibwezi, Kenya.
Dryppvanning av et mangotre i Kibwezi, Kenya.

For sikkerhets skyld vanner vi både for hånd og ved hjelp av «dryppvanning”. I det sistnevnte tilfellet legger vi ut slanger på bakken langs med treradene, dekker noen ganger over dem med jord for å unngå fordampning og lager et lite hull i slangen ved treet for å konsentrere vanningen til der det behøves som mest. Når trærne siden begynner å vokse, skygger de bakken rundt omkring og det i sin tur medvirker til at det begynner å vokse undervegetasjon som holder jorden på plass, fanger opp dugg om natta og hjelper til med å holde på vannet når det omsider regner. Det er starten på en positiv spiral.

Økt tilgang til rent vann

De fleste mennesker som bor her, savner tilgang til rent vann. De må ofte gå i mange timer hver dag for å hente vann. Det er som oftest kvinner og barn som har dette som arbeidsoppgave.

Ett utgrävt vattenhål i en uttorkad flodbädd.
Et utgravd vannhull i et uttørket elveleie.

En del har tilgang til ”vannkiosker” der de får stille seg i kø for å kjøpe vann fra en kran. Andre drar til uttørkede elveleier der de graver hull for å komme ned til grunnvannet som ofte er skittent og forurenset. Ofte må barna må hjelpe til, og de kan derfor ikke gå på skolen.

Kö vid en så kallad vattenkiosk där man kan köpa rent vatten billigt.
Kø ved en vannkiosk der man kan kjøpe rent vann billig.

Better Globe bygger og renoverer skoler i disse områdene, vi monterer takrenner på bygninger og store vanntanker som fylles opp i regnperiodene. På en skole i Sosoma som Better Globe har støttet, har dette enkle tiltaket ifølge rektoren ført til dobbelt så høy deltakelse blant barna i området enn før vanntankene ble installert. Foreldrene kan lettere sende sine barn til skolen om skolen forsyner dem med vann i døgnets varmeste timer.

Vattentankar och hängrännor finansierade av Better Globe på en skola i Mboti, Kenya.
Vanntanker og takrenner finansiert av Better Globe på en skole i Mboti, Kenya.

Siden vi ordner vanntilgang til dyrkingen vår, sørger vi samtidig for å bidra til at de samfunnene som finnes rundt der vi dyrker, får tilgang til disse kildene. I mange tilfeller kan støtten være bare vanncisterner og takrenner, i andre tilfeller brønnboring. Vi har mulighet til å gi slik støtte takket være bidraget fra donasjonspakken.

Spar litt av pengene dine i trær og bidra til å redusere fattigdom

Vi inviterer deg til å gjøre en forskjell i Øst-Afrika og bidra til en bedre verden. Trærne dine vil bli administrert på en etisk, bærekraftig og langsiktig måte. Klikk på lenken til butikken vår og foreta et samfunnsansvarlig kjøp i dag. Hos oss er det lønnsomt å hjelpe andre.

VÅRE PRODUKTER

Individuelle trær
€20

  • Estimert avkastning €208,25
  • Reduser ørkenspredning
  • Nøytraliser 500 kg CO2
  • Skap arbeidsplasser

Donasjonspakken
€59

  • Estimert avkastning €416,50
  • Doner trær og vann
  • Styrk den lokale økonomien
  • Nøytraliser 2000 kg CO2
  • Bidra til barns skolegang
  • Støtt kvinner
Ulrika Emericks
Göteborg, Sverige

Det som jeg festet meg ved Better Globe var den unike kombinasjon av å hjelp mennesker samtidig som man tjente penger på en bærekraftig måte. Jeg har alltid hjulpet de som ikke har vært så heldige, men her kan jeg gjøre det i en stor skala og få avkastning samtidig. Jeg kjøpte min første donasjonspakke i 2008 og har månedsspart siden da.

Partners

Kontakt oss

Hvis du har noen spørsmål eller refleksjoner, nøl ikke med å kontakte oss på support@betterglobe.com

Treplanting reduserer klimatrusselen

Det er ikke noe nytt at trær bidrar til å redusere klimatrusselen. Allerede i IPCC- rapporten fra 2018 konstateres det at 1 milliard hektar mer med skog ville være nødvendig. 1 milliard hektar tilsvarer 2 milliarder fotballbaner med skog, eller et område på størrelse med USA. I henhold til en studie publisert i tidsskriftet ‘Science’Les mer…