Treplanting

Treplanting

Vi planter trær der man ikke kan dyrke noe annet...

Globalt går 48 fotballbaner skog tapt hvert minutt og innen 2030 kommer behovet for vann til å være 40 prosent større enn tilgangen på brukbart vann. Det som gjør oss unike er at vi har lykkes med å drive skogbruk på kommersiell basis i semi-ørkenområder.

Ved at Better Globe etablerer plantasjer i semi-ørkenområder på landsbygda, når vi ut til de menneskene som har stort behov for hjelp til selvhjelp, samtidig som vi forvandler omtrent ubrukbar mark til grønne plantasjer. Sør for Sahara fins store arealer av slik jord som i de fleste tilfeller anses å være nesten verdiløs. Man kan ikke drive jordbruk og dyrke mat på den, man kan ikke holde husdyr eller bruke den til noe annet nyttig.

Den lokale befolkningen mangler både egne ressurser og kunnskap til selv å ta hånd om den på en måte som vil gjøre den brukbar igjen. I de fleste tilfellene har de allerede gitt opp jorda, og det fører til store tørre områder. Gjør man ingenting for å forbedre forutsetningene med for eksempel treplanting, så skylles eller blåser all jord litt etter litt bort, og det røde ørkenlandskapet som er så vanlig på landsbygda i f.eks. Kenya blir igjen.

Men det betyr ikke at jorda egentlig er verdiløs. I de siste 10 årene har vi foredlet våre prosesser for å kunne gjøre denne jorda grønn igjen. I bildet øverst på siden ser du den veldig tydelige linjen mellom der vår plantasje begynner og den røde tørre jorda. Ved å arbeide på en systematisk måte over lang tid, kan man plante trær som i sin tur bidrar til å minske erosjon og forandre mikroklimaet.

Kiambere-plantasjen i tidlig norsk vår. Legg merke til hvordan det har begynt å vokse andre vekster mellom trærne.

Når trærne er vel på plass og har rotet seg, gir de skygge og drar til seg fukt og næringsstoffer i jorden. Jorda blir mer og mer frodig for hvert år, og allerede etter noen år er det stor forskjell på stedet der det tidligere var semi-ørken. Det gjør at dyrelivet kommer tilbake med pattedyr, fugler, amfibier og insekter. Lokalklimaet forandres og man kan plante vekster som gir årlige avlinger mellom trærne.

Våre trær stanser erosjonen

Better Globe har vist at det går an å stoppe den store erosjonen som skjer i skråningene rundt Kiambere-sjøen. Dette gjøres ved at vi planter trær og ved blokkering av erosjonsraviner med tusentalls fordemninger. De treslagene som plantes på denne 100 hektar store pilotplassen, er Mukau (Melia volkensii), Neem (Azadirachta indica) og Acacia (Acacia senegal).

Mukau, den viktigst arten for Better Globe, blir plantet for sitt overlegne trevirke av mahognitype. Våre studier har vist at de kan plantes året rundt, forutsatt at de får tilstrekkelig med stell og vanning. Tilveksten er utmerket, med planter opp til 3 meter i høyde etter knapt ett og ett halvt år.

Exempel på hur ett område som påverkats av erosion kan se ut.
Eksempel på hvordan et område som påvirkes av erosjon kan se ut.

Better Globe har plantet Neem for sin olje som brukes i biologiske bekjempningsmidler, og som har medisinske egenskaper. Vi er nå også i prosess med å skaffe utvalgte frø fra Acacia Senegal og å opprette en prosess med planting av ulike forekomster med denne arten.

Den produserer det verdifulle gummi arabicum, et stabiliseringsmiddel som har mange industrielle anvendelsesområder innenfor næringsmiddel -, drikke- og grafisk industri. Alle disse artene er tilpasset til det lokale miljøet, det vil si varm og halvtørr, med uregelmessig nedbør. Særlig er Melia volkensii og Acacia senegal ekstremt motstandsdyktige mot tørke.

Begynn å spare i trær eller reserver en plass på et webinar

Hvis du også ønsker å delta og gjøre en god gjerning, bidra til en bedre verden og håndtere din sparing på en etisk, bæredyktig og langsiktig måte, så bruk linken nedenfor.

Du er velkommen til å lese mer her på hjemmesiden, hvis du har andre spørsmål. Vi har en FAQ-side med de 50 oftest stilte spørsmål, og du kan naturligvis kontakte oss på support@betterglobe.com.

VÅRE PRODUKTER

Individuelle trær
€20

  • Estimert avkastning €208,25
  • Reduser ørkenspredning
  • Nøytraliser 500 kg CO2
  • Skap arbeidsplasser

Donasjonspakken
€59

  • Estimert avkastning €416,50
  • Doner trær og vann
  • Styrk den lokale økonomien
  • Nøytraliser 2000 kg CO2
  • Bidra til barns skolegang
  • Støtt kvinner
Robin Granqvist
Göteborg, Sverige

Jeg begynte å kjøpe donasjonspakker av Better Globe i 2016 da jeg likte idéen med å få avkastning på mine penger samtidig som jeg hjalp mennesker til et bedre liv. I 2017 reiste jeg ned til Kenya og vel der nede kunne jeg se at det fungerte på ordentlig.

Partners

Kontakt oss

Hvis du har noen spørsmål eller refleksjoner, nøl ikke med å kontakte oss på support@betterglobe.com

Treplanting reduserer klimatrusselen

Det er ikke noe nytt at trær bidrar til å redusere klimatrusselen. It is no news that trees contribute to reducing the climate threat. Allerede i IPCC- rapporten fra 2018 konstateres det at 1 milliard hektar mer med skog ville være nødvendig. 1 milliard hektar tilsvarer 2 milliarder fotballbaner med skog, eller et område påLes mer…