Treplanting i semiørkenen

Treplanting i semiørkenen

Treplanting i områder der nesten ingenting annet vokser

Globalt går 48 fotballbaner med skog tapt hvert minutt1, og innen 2030 vil vannbehovet være 40 prosent større enn forsyningen av rent vann2. Det som gjør Better Globe Forestry Ltd. (BGF) unike, er måten de forvalter og driver bærekraftig og kommersielt skogbruk i halvtørre områder.

Ved å etablere treplantasjer i halvtørre bygdeområder når BGF de menneskene som kan ha størst nytte av hjelp til selvhjelp. Samtidig forvandler BGF degradert jord til frodige treplantasjer. Samarbeidet med partnerbønder hjelper også småbrukere med å forbedre jordsmonnet, øke inntektene og oppnå matsikkerhet gjennom agroskogbruk. Hjelp og oppfølging for å sikre best mulig avling ved hjelp av BGF feltagenter er også på plass.

I Afrika sør for Sahara er det store områder med tørt og forringet jord som for det meste anses som verdiløst. Terrenget er ikke egnet for jordbruk eller oppdrett. Og disse tørre områdene kan ikke opprettholde husdyr eller noe annet som kan være til nytte for noen.

Lokalbefolkningen mangler både ressurser og ofte kunnskap for å ta vare på landet på en måte som gjør det brukbart igjen. I de fleste tilfeller har områdene allerede blitt forlatt, noe som resulterer i store tørre regioner. Hvis ingenting blir gjort for å forbedre forholdene ved for eksempel å plante trær, vil matjordene til slutt skylles bort av vind og regn. Alt som er igjen er det røde ørkenlandskapet som er så vanlig i land som Kenya.

Men det betyr ikke at landet er verdiløst. BGF begynte å raffinere prosessene sine i 2004 for å plante trær i tørre- og halvtørre områder for å gjøre dem grønne igjen. Bildet øverst på siden viser den signifikante forskjellen mellom den røde og tørre jorden og hvor BGFs treplantasje begynner. Ved å jobbe systematisk over tid er det mulig å plante trær som gradvis bygger opp motstand mot erosjon og bidrar til å gradvis endre mikroklimaet.

Kiambere plantasjen tidlig på våren. Legg merke til hvordan forskjellige planter har begynt å vokse mellom trærne.
Kiambere plantasjen tidlig på våren. Legg merke til hvordan forskjellige planter har begynt å vokse mellom trærne.

Når de tørkebestandige trærne er på plass og har slått rot, gir de skygge og tiltrekker fuktighet og næringsstoffer til jorden. Landet blir mer fruktbart hvert år, og du kan se en stor forskjell allerede etter noen år i semi-ørkenområder. Denne prosessen får dyrelivet til å komme tilbake, for eksempel pattedyr, fugler, amfibier og insekter. Det lokale mikroklimaet endres og matavlinger kan plantes i et agroskogbruk system mellom trærne.

Våre trær stopper erosjonen

BGF har vist at det er mulig å stoppe eller redusere den enorme erosjonen som foregår rundt Kiambere-innsjøen. Dette gjøres ved å plante trær og ved å lage demninger og vannmagasiner som blokkerer dannelsen av erosjonskanaler. Treslagene som er plantet på denne pilotplantasjen er Mukau (Melia volkensii), Neem (Azadirachta indica) og Acacia (Acacia senegal).

Mukau, den viktigste arten for BGF, er plantet på grunn av sitt overlegne trevirke, en type afrikansk mahogni. Studier har vist at Mukau kan plantes hele året, forutsatt at de får tilstrekkelig pleie og vanning. Veksten er utmerket med planter opp til 3 meter i høyden etter bare ett og et halvt år.

Et eksempel på hvordan et område berørt av erosjon kan se ut
Et eksempel på hvordan et område berørt av erosjon kan se ut

BGF har plantet Neem-trær for oljen, som brukes i biologiske plantevernmidler. Treet har også medisinske egenskaper. BGF har også plantet Acacia Senegal, som produserer den verdifulle råvaregummien, gum arabic, en stabilisator som har mange industrielle anvendelser i mat-, drikke- og trykkindustrien. Disse artene er alle tilpasset lokalmiljøet, dvs. varme og halvtørre landområder med uregelmessig nedbør. Spesielt er Melia volkensii og Acacia senegal utrolig motstandsdyktige mot tørke.

Fra og med 2020 vil BGF imidlertid bare fokusere på å plante millioner av de mest kjente medisinske trærne i verden som avlingstrær for årlig kontantstrøm. Det aktuelle treet, Moringa oleifera, vanligvis kalt Moringa eller Drumstick tree, er i Afrika til og med referert til som «Moringa – mirakeltreet som kurerer 300 sykdommer”. Moringa trærne er en del av BGFs arbeid med partnerbønder i Uganda.

Med sitt uvanlig høye potensiale for helsefordeler og lønnsomhet vil Moringa være BGFs nye raskt voksende «cash crop tree». Denne nye strategien vil generere mer enn nok inntekter til å dekke midlene som trengs for å betale kundene tilbake den estimerte avkastningen på trærne fra år 5 til 19. BGF vil også søke å eie hele verdikjeden; fra å plante trærne til bearbeiding av blader og frø, og distribusjon og salg av ferdige naturprodukter. Et nytt selskap som heter «Max Health AS» er startet i Norge for å selge økologiske Moringa produkter av høy kvalitet under deres nye varemerke «Equator Moringa ™».

Spar litt av pengene dine i trær og bidra til å redusere fattigdom

Vi inviterer deg til å gjøre en forskjell i Øst-Afrika og bidra til en bedre verden. Trærne dine vil bli administrert på en etisk, bærekraftig og langsiktig måte. Klikk på lenken til butikken vår og foreta et samfunnsansvarlig kjøp i dag. Hos oss er det lønnsomt å hjelpe andre.

Gjør en god gjerning, bidra til en bedre verden og tjen penger!