Mikrolån

Mikrolån

En velprøvd måte å hjelpe mennesker ut av fattigdom

Better Globe Forestry Ltd. (BGF) sin visjon er å utrydde fattigdom i Afrika. En stor andel av befolkningen som lever i fattigdom på kontinentet er småbrukere som bor på landsbygda. BGF driver treplantasjer i Øst-Afrika. Gjennom mikrofinansiering skaper de muligheter for folk som bor nær treplantasjene for å tjene sine egne penger. Mikrolån gjør det mulig for bondesamfunn å utvide sin småbruk drift og øke inntekten.

Fra begynnelsen av 2020 har BGF finansiert to mikrolån banker i Kenya. En tredje felleseid mikrofinansbank er snart på vei. Bankene i Kenya drives av BGF-partner K-Rep Fedha Services Co. Ltd. og finansieres gjennom salg av vårt viktigste produkt, donasjonspakken.

Mikrofinansiering for befolkningen som lever i fattigdom, når den blir gjort tilgjengelig på en etisk måte, er en dokumentert måte å hjelpe folk med å komme seg ut av fattigdom. Mikrolån er små lån uten sikkerhetskrav.

I 2006 mottok bankmannen Muhammad Yunus fra Bangladesh og hans Grameen-bank Nobels fredspris1. Yunus hadde vist at det er mulig å skape økonomisk og sosial utvikling fra bunnen av. Nobelstiftelsen forklarte videre sin beslutning:

Varig fred kan ikke opprettes uten at store grupper av mennesker finner alternativer for å bryte ut av fattigdom. Mikrofinansiering er et slikt alternativ for folk som ikke har tilgang til finansielle tjenester.

Mikrofinansbankene som Better Globe AS hjelper til med å finansiere gjennom donasjonspakken er kooperativer eid av låntakerne, som innen 2020 teller over 5000 familier. Så Better Globe AS og BGF eier ikke, driver ikke, eller tjener penger fra mikrolån bankene. BGF hjelper kun til med å etablere landsbybankene der de kan hjelpe flest mennesker ved hjelp av midler levert av kundene til Better Globe AS.

En mikrolåntaker betaler avdrag på lånet sitt. Banken har en tilbakebetalingsrate på nærmere 97 prosent!
En mikrolåntaker betaler avdrag på lånet sitt. Banken har en tilbakebetalingsrate på nærmere 97 prosent!

En ny låntaker i landsbybanken trenger først å kjøpe en bankbok der alle fremtidige banktransaksjoner vil bli registrert. Låntakere deltar også på et fire-ukers opplæringskurs i det grunnleggende om økonomi. De lærer blant annet de forskjellige måtene et lån kan skape inntekt og hvordan de kan redusere utgiftene sine. Etter det kan den potensielle låntakeren motta sitt første lån. På grunn av deres finansielle innsikt og dedikasjon til å forbedre familiens utfall, prioriteres kvinner for mikrolånene.

Utlånsnivåer og maksimal tilbakebetalingstid
Utlånsnivåer og maksimal tilbakebetalingstid

Det første lånet kan være mellom 1 200 og 10 000 kenyanske shilling (tilsvarende rundt 10 til 84 euro i juni 2020), med en nedbetalingstid på seks måneder. Lånet må tilbakebetales før de kan ta et nytt lån. For hver tilbakebetaling av et lån blir gradvis større lån med lengre nedbetalingstid tilgjengelig.

Hvordan brukes mikrolån?

Lånene brukes ofte delvis for å gjøre livet mer behagelig. Det kan bety å anskaffe metalltak eller madrasser. Kreditt går også til inntektsgenerering, som å ekspandere jordbruk, antall husdyr eller starte annen forretningsaktivitet. Lån brukes også til å redusere utgiftene ved å kjøpe en komfyr som brenner tre mer effektivt. Eller kjøp av en sol lampe, som kan gi langsiktige besparelser når det gjelder både helse og penger sammenlignet med parafinlamper.

Lån kan betale skolepenger for barna, eller hjelpe til med å bygge eller renovere hjem eller bygninger. Låntakerne kan også låne eiendeler, som stoler (for virksomheter som kafeer), vanntanker og solcellepaneler.

Investering i symaskin gir en ny inntektsstrøm for en av bankens mikrolåntakere
Investering i symaskin gir en ny inntektsstrøm for en av bankens mikrolåntakere

Siden låntakerne er medeiere i landsbybanken, mottar de en del av overskuddet på slutten av året. Hvert år fordeles 40 prosent av overskuddet mellom eierne og 60 prosent reinvestert i banken.

Revolverende fond i Uganda

I 2018 startet BGF et treplantingsprosjekt med Yele Ikom Can Atur Farmers’ Association (YICAFA) i Dokolo-distriktet, Nord-Uganda. Etter å ha konsultert lokalsamfunnene og sentrale aktører i mikrofinansieringssektoren i Uganda, ble det tydelig at det samfunnseide landsbybank-konseptet som ble vedtatt i Kenya ikke ville fungere i Dokolo.

Det beste alternativet for å støtte de lokale bøndene var å opprette et revolverende fond. Midlene har en nedbetalingstid på 3 år. Målet var å hjelpe YICAFA med opprettelsen av et kassava dyrkningsprosjekt for å redusere fattigdom og øke matsikkerheten i de omkringliggende områdene.

Som i Kenya har implementeringen vært en massiv suksess, med tusenvis av partnerbønder som har mottatt støtte. I tillegg til kassava-prosjektet støtter BGF også partnerbønder som planter Melia azedarach (Persian Lilac) og Moringa oleifera trær i Uganda.

Bidra til å styrke lokalsamfunnene

Når du blir en donasjonspakke kunde, hjelper du med å gi et bedre liv for de som trenger det. Og du hjelper familier til å gradvis å bevege seg ut av ekstrem fattigdom. Gjennom sosialt entreprenørskap med Better Globe AS støtter du barns utdanning, mikrofinansiering og lokale forretnings- og inntektsmuligheter i bygdeområder i Kenya og Uganda.

Spar litt av pengene dine i trær og bidra til å redusere fattigdom

Vi inviterer deg til å gjøre en forskjell i Øst-Afrika og bidra til en bedre verden. Trærne dine vil bli administrert på en etisk, bærekraftig og langsiktig måte. Klikk på lenken til butikken vår og foreta et samfunnsansvarlig kjøp i dag. Hos oss er det lønnsomt å hjelpe andre.

Gjør en god gjerning, bidra til en bedre verden og tjen penger!

VÅRE PRODUKTER

Individuelle trær
€20

  • Estimert avkastning €208,25
  • Reduser ørkenspredning
  • Nøytraliser 500 kg CO2
  • Skap arbeidsplasser

Donasjonspakken
€59

  • Estimert avkastning €416,50
  • Doner trær og vann
  • Styrk den lokale økonomien
  • Nøytraliser 2000 kg CO2
  • Bidra til barns skolegang
  • Støtt kvinner
Oddgeir Søllesvik
Haugesund, Norge

Jeg var en av de første kundene i Better Globe. I 2006 visste jeg lite om prosjektet, og det var tilfeldigheter og tips fra kompiser som gjorde at jeg ble med som kunde. Etter 13 år, inkl. turer til Afrika, her jeg erfart et selskap som alltid leverer. Har aldri opplevd problemer som ikke har blitt løst. I mange år har hele familien kjøpt trær og donasjoner, og vi er stolte over å kunne bidra til et særs godt miljøprosjekt som også gir arbeidsplasser.

Partners

Kontakt oss

Hvis du har noen spørsmål eller refleksjoner, nøl ikke med å kontakte oss på support@betterglobe.com

Svensk eventyrer tar Better Globe til nye høyder

Dhaulagiri er det syvende høyeste fjellet i verden og er kjent for sine bratte bakker og farlige terreng. Det er et av Nepals mest ikoniske fjell for eventyrreisende i Sør-Asia. Dhaulagiri har blitt besteget av mange kjente fjellklatrere, inkludert Sir Edmund Hillary, som i 1953 var den første som nådde toppen av Mount Everest sammenLes mer…