I midten av forrige uke besøkte en av våre svenske kunder Torgny Johnsson vår plantasje i Nyongoro på egen hånd. Siden 2015 fraråder UD fra reiser til dette området i Kenya på grunn av sikkerhetssituasjonen med Al-Shabab som opererer i grensetraktene mellom Kenya og Somalia. Her kan du lese hans historie og se hans bilder.

Nyongoro er et område i nordøstre Kenya der vi begynte plantet trær allerede i 2012. Da undertegnet vi en samarbeidsavtale med Wity-Nyongoro Ranching Society der vi leaser 21 500 hektar land for planting av Mukau.

Torgny er en av våre svenske kunder som tilbringer mye tid i Afrika. Han har blant annet reist gjennom store deler av både vestre og østre Afrika både alene på motorsykkel, og som reiseleder for andre reiseselskaper.

Onsdagen den 5 november 2018 kjørte han på motorsykkel fra Malindi ved kysten til plantasjen. Nedenfor følger hans fortelling som han lastet opp på Facebook. Gjengivelse er gjort med hans tillatelse.

Min reise til nordre Kenya, der UD fraråder at man reiser!

Det er mange av dere som har sett at jeg brenner for Better Globe. Et skogselskap som jobber i Kenya, Uganda og nå i Tanzania. Med en fantastisk avkastning som virker for bra til å være sant!

Siden jeg har investert store summer i flere år og arbeider som ambassadør (selger) for dem, tenkte jeg at beste er å besøke dem der de er, ikke sant? Better Globe har riktignok kundereiser hvert år, men jeg ville gjøre min egen reise.

Så etter flere ukers mail-korrespondanse fikk vi til en dato. Jeg som er vant til å reise med liten motorsykkel på kryss og tvers i Afrika, måtte leie en siden jeg hadde solgt min forrige. Betalte en kar 85:-. Omtrent det dobbelte av det en afrikaner betaler. Slik fungerer rasismen her. Er du hvit så skal det koste! Slitsomt!

Den hyrda motorcykeln att ta sig ut till Nyongoro med. Foto: Torgny Johnsson.
Den innleide motorsykkelen for å ta seg ut til Nyongoro med. Foto: Torgny Johnsson.

Startet på turen min kl. 08.30 fra Watamu, og vi måtte bytte batteri og baklys før det var klart for å dra. Sakte gled jeg gjennom landskapet nordover. UD anbefaler ikke den her delen av landet. Al-Shababs nærvær er for påtakelig. Og i forrige uke kidnappet de en 23-årig italiener som jobbet som frivillig på et barnehjem bare 35 km fra der jeg har min bar. Kan føles utrygt å reise i den retningen, men for søren, jeg hadde allerede bestemt meg!

Malindi till Nyongoro enligt telefonens GPS. Foto: Torgny Johnsson
Malindi til Nyongoro i følge telefonens GPS. Foto: Torgny Johnsson

Så, off I go! Godt vær og solen skinner. Etter Malindi kommer første politikontroll. De får dype rynker i pannen når jeg forteller hvor jeg er på vei. Likevel lar de meg dra videre uten å måtte betale noen bestikkelser. Noe jeg av prinsipp likevel ville ha vegret meg imot. ”Lås meg inn da” – bruker jeg å true med. ”Jeg bryr meg ikke!”. Da trekker de seg, for de orker ikke kjøre til stasjonen. Da taper de penger de kan få inn på flere bestikkelser om de blir ved vegsperringen.

Kjører i 60-70 km/t og nyter livet. Det blir mer og mer glissent med bebyggelse og mennesker. Man kan kjøre en halvtime uten å møte en bil eller se et hus. Det blir fattigere og fattigere. Mer muslimsk jo lengre nord jeg kommer. Da kommer neste politikontroll. Vikler meg inn i at det er en forretningsreise. ”Jaha, hvor er arbeidsvisumet ditt????”. ”Og hva skal du gjøre i Nyongoro? Det er ikke okey at du reiser den veien alene på en sykkel» ”Forstår du ikke, det er farlig her!” Jeg påpeker at jeg har et møte!

De gir opp til slutt og jeg fortsetter til Maleli village der 4 personer ble halshogd av al-Shabab så sent som 18. august i år. I veikrysset til Garissa og Lamu, velger jeg Lamu-veien. Universitetet i Garissa ble angrepet i 2015 av Al-Shabaab og de drepte 148 kristne og skadde 79.

En forferdelig hendelse som knapt syntes i verdenspressen, da terrorangrepet i Paris tok all plass media. Noe som satte spor i Kenya. ”Verden skiter i oss som om vi er mindre verd”. Jeg forstår dem.

Vel inne på den veien dukket den feteste kontrollen opp. Politi bevæpnet opp til ørene. De tittet med stor øyne når jeg påståelig ville fortsatte reisen, og med deres advarende ord ringende i ørene, sparker jeg i gang sykkelen og fortsetter. På den her siste biten ser jeg mange bavianer, vakre fugler og andre dyr.

Wallace fick hämta upp Torgny en bit från plantagen. Foto: Torgny Johnsson
Wallace måtte plukke opp Torgny en stykke fra plantasjen. Foto: Torgny Johnsson

Jeg som trodde at Nyongoro var et samfunn, oppdaget det for sent. Det fantes ingenting der. Bare et kryss. Etter en prat med veiarbeidere lenger fremme, innså jeg at jeg hadde kjørt for langt. Bare å snu og dra tilbake. Ringer min kontakt som kommer og plukker meg opp.

Plantasjen i Nyongoro

Wallace er en riktig hyggelig kar. Har vært site-manager siden 2016. Better Globe etablerte seg her allerede i 2012. Siden 2006 har de funnes på et antall steder rundt om Kenya og Uganda. Til dags dato har de plantet rundt 2,2 millioner trær.

Vy från plantskolan med sjön Moa i bakgrunden. Foto: Torgny Johnsson
Utsikt fra planteskolen med sjøen Moa i bakgrunnen. Foto: Torgny Johnsson

Vi kommer til stedet som ligger vakkert til ved en innsjø som heter Lake Moa, og som er en del av et elvesystem. Vi hilser på de andre formennene, Herman og Juma. Får skrive meg inn i gjesteboken og jeg er den første kunden som har besøkt plantasjen siden 2012, og det er p.g.a. at sikkerhetssituasjonen er endret.

Wallace, Herman och Juma, förmännen på Nyongoro-plantagen. Foto: Torgny Johnsson
Wallace, Herman og Juma, formennene på Nyongoro-plantasjen. Foto: Torgny Johnsson

De forteller stolt at de er 52 fast ansatte med 92 ekstra som tas inn ved behov. De varierer oftest mellom 70-100 arbeidere samtidig. På det meste arbeider 144 kenyanere her samtidig.

Deretter går vi til ”nursery”-avdelingen der alle planter drives frem.
Frøene som er store som en mandel, behandles ved å ta bort spissen på ene enden og deretter skjæres de med et barberblad langs ene siden. De legges i bløt i ett døgn. Deretter plantes de i fuktig sand.

Arbetare i plantskolan (nursery) som lägger frön i rader. Foto: Torgny Johnsson.
Arbeidere på planteskolen (nursery) som legger frøene i rader. Foto: Torgny Johnsson.

I lange rader som er 20 frø bred og med 280 rader i lengden. 5600 planter totalt. De gror der i 7-10 dager omtrent. Siden flyttes de til trinn 2. De små skuddene plantes da i små beholdere laget av vekstfibrer med spesiell jord som de blander sammen like utenfor. I 2 uker står de her. Alt er innplastet slik at man kan kontrollere varme og fuktighet.

I trinn tre tar man bort all plast og de får tid til å venne seg til omgivelsene.
Trinn 4, de forberedes for direkte sollys. Vannes og skjermes, i fall sola lyser for mye eller regnet er for sterkt. De har ennå ingen styring på seg selv og er følsomme for mekanisk påvirkning. Også her blir de i 2 ukers tid innen det er klart for neste og siste trinnet.

Fröplantorna i direkt solljus för att börja vänja sig. Foto: Torgny Johnsson
Stiklinger i direkte sollys for å begynne og tilvenne seg. Foto: Torgny Johnsson


Trinn 5 er direkte sol uten beskyttelse. Siden blir de ut i bushen og begynner og vokse på ordentlig. Kapasiteten er 30 000 planter i måneden. Likevel passer ikke alle perioder av året til å dyrke frem planter, så produksjonen skjer i ulike omganger.

Precis vid början av plantagen. Foto: Torgny Johnsson
Rett ved begynnelsen av plantasjen. Foto: Torgny Johnsson

Akkurat nå har de 93 000 trær ”in stock” og totalt er 412 000 trær plantet på 490 hektar jord. Hvert år teller de trærne for hånd og lager da et fargemerke på treet som også brukes til å måle høyden/tilveksten. Neste år tilkommer 390 hektar.

Det biologiske mangfoldet har økt

Vi tar tre motorsykler og kjører tvers over veien. Der begynner plantingen. Det er trær overalt. Store som små. Dyrelivet her er mer påtakelig enn ved veien hit. De har nylig fått to nye traktorer og de klipper gresset mellom treradene for å lette tilveksten.

Traktorerna hjälper till att klippa gräset för att underlätta tillväxten. Foto: Torgny Johnsson
Traktorene hjelper til med å klipp gresset for å lette tilveksten. Foto: Torgny Johnsson

Alt arbeid var manuelt tidligere. Vi kjører videre til et stort utgravd vannreservoar som pumpes opp med vann fra innsjøen. Her pumpes det videre til vanntanker over hele beplantningen.

Videre og inn i en ”gammelskog”. De bevarer ulike områder urørt for dyrelivets skyld. Slik at alle arter skal vokse og trives.

Vi finner litt skygge og jeg får tid til å stille spørsmål om hvordan det er å arbeide for Better Globe! De er veldig fornøyde. Lønna kommer som den skal. De har helseomsorg og forsikringer. Grunnleggeren av Better Globe, Rino Solberg, var her senest i forrige uke og så om dem. 4 ganger i året samles ledelsen og alle site-managers i Nairobi, for å rapportere og ta del i selskapets visjoner og tanker.

Träd planterade 2013 och 2014. Foto: Torgny Johnsson
Trær plantet i 2012, 2013 og 2014. Foto: Torgny Johnsson

Avslutningsvis ser vi først på trær plantet i 2013 og 2014. De kapper manuelt av de greinene som stikker ut fra stammen for at de skal vokse rettere og gi bedre tømmer. Når de når 4 meters høyde slutter man, og trekronen skyter i høyden med et rakt og fint tre som vokser i lengde og bredde.

Når vi kommer til skogen (faktisk en riktig skog) som ble plantet i 2012, blir man overrasket. Her inne under greinene er det som en annen klimasone. Svalere, friskere og fuktigere. Helt annerledes enn den tørre semiørkenen som fulgte meg langs veien til Nyongoro. De måler vannmengden i jorda, og helt klart bidrar plantingen til å binde vann i grunnen og hindre ørkenspredningen.

Huvudkontoret och lagret på plantagen i Nyongoro. Foto: Torgny Johnsson
Hovedkontoret og lageret i plantasjen i Nyongoro. Foto: Torgny Johnsson

Vi kjører tilbake til basecamp, og jeg stiller spørsmål om sikkerhetssituasjonen. De forteller at i fjor år gjennomførte al-Shabaab et angrep mot en buss rett rundt hjørnet. De tvang alle ut av bussen og fikk dem ned på kne med hendene bak nakken.

Deretter sa de ”si noe fra Koranen”. De som kunne, lever ennå. De andre ble henrettet med et skudd i nakken. Tror et 30-tall ble henrettet. Det er verdt å nevne at Better Globe og deres arbeidere aldri har blitt påvirket av aktivitetene fra al-Shabaab. De har heller ingen problemer med tyveri, hærverk etc. inne på plantasjen.

Cistern för lagring av vatten till bland annat plantskolan. Foto: Torgny Johnsson
Sisterne for lagring av vann til blant annet planteskolen. Foto: Torgny Johnsson

Jeg takker for meg og vi skilles. De ber meg vennlig om å komme tilbake. Jeg tror de satte pris på våre timer sammen, like mye som jeg. Jeg er positivt overrasket over hva jeg så og fikk oppleve Nyongoro. Kan bare forestille meg hvor herlig og grønt alt vil være om 10-15 år når alt har vokst opp og skogene brer seg ut. Da skal sagbruket være klart, og tømmeret sages opp før det selges. Med dette skapes ytterligere arbeidsplasser som blir i Afrika før sluttproduktene skipes til Asia og Europa.

Gränsen där de planterade träden börjar. Foto: Torgny Johnsson
Grensen der de plantede trærne begynner. Foto: Torgny Johnsson

Min reise tilbake var ganske hendelseløs. Stopper i Maleli Village og spiser og tanker. Nå er flere folk ute på veiene og de ser storøyd på meg der jeg farer frem. Man ser som sagt ingen hvite her. Atter stiller politiet spørsmål hvorfor jeg kjører omkring her oppe alene. Kanskje jeg er en forkledd finansiør av al-Shabaab. Likevel går det bra, og vel i Malindi myldrer folkelivet igjen, med en herlig mix av muslimer og kristne som lever side om side. Her finnes også en hel del italienere. De er overrepresentert i området. Også i Watamu.

Kjører sist biten i mørket, og ved en politikontroll ble jeg ropt om å stoppe, men jeg trodde de mente noen annen og det ble en misforståelse. De ropte etter meg men jeg lot som at jeg ikke hørte men fortsatte i et høyere gear. Jeg sjekket nøye i speilet for å se om de skulle komme etter meg. Men intet skjedde. Vel tilbake i Watamu tar jag en kald øl, spiser middag og leverer tilbake sykkelen.

Jeg sovner godt den her kvelden. Det var en bra dag!


Legg igjen en kommentar

Ingen kommentar