Denne artikkelen med originaltittel «Semi-arid lands wonder tree provides new income streams for impoverished households» ble publisert i avisa Business Daily den 27 desember 2016. Her kommer en oversetting siden den er minst like aktuell i dag som da.

I forbindelse med at man kjemper klimaendringer, vender landsbygda i Kenyas semiørken sin oppmerksomhet mot å dyrke tørkebestandige melia volkensii (Mukau) trær. Dette hurtigvoksende edeltreet med hard ved – som kalles tørrmarkens mahogny – har flere bruksområder og det er stor etterspørsel etter dette lønnsamme virke.

For øyeblikket koster en fot av melia volkensii mellom 60 og 70 shilling, hvilket er dobbelt så mye som virke fra andre arter. En undersøkelse som nylig ble gjort i byen Kitui av forskere fra Kenya Forestry Research Institute (Kefri) viste at treprodukter laget av virke fra melia volkensii kostet 40-50 prosent mer enn produkter fra sypress eller tall.

Veden er sterk, motstandsdyktig mot termitter og råte, kan brukes til paneler innendørs, og til golv, takbjelker og rammer. I følge Albert Luvanda, hovedforsker hos Kefri i Kitui, er virket fra melia volkensii sammenlignbart med Elgon teak eller kamfer. Det har gjort at treet overutnyttes i skogene, og har skapt behov for fornyelse i deres innenlandske økologiske områder. Kitui, Tharaka Nithi, Embu, Meru, Taita Taveta, Makueni, Marsabit, Kibwezi, Isiolo og Mandera er noen økologiske regioner tilpasset for treet.

Disse regionene ligger på 350 og 1700 m.o.h., og får 300 til 800 mm regn årlig, noe som kan opprettholde tilvekst av melia volkensii, i følge Kefris studier. ”Det kreves veldig lite vann for tilvekst, og du behøver ikke vanne, om du planter det i starten av regnperioden”, sa Luvanda. Melia volkensii passer også for dyrking i jord med bra drenering, som sandfylt leire.

I Kitui, der Kefri arbeider med lokale samfunn som er interesserte i å plante melia volkensii, har tørken blitt intensifisert de seneste årene. Regionen opplever tørke annenhvert år mens dette på 1990-talet inntraff hvert femte år, sa Luvanda. For Kefri har melia volkensii vist seg å være økonomisk og miljømessig bærekraftig siden det motvirker klimaendringer og gir lønnsomt virke.

Jonathan Kituku, en bonde i Kibwezi, har dratt nytte av å plante melia volkensii på sin 300 hektar store gård. Han begynte å dyrke treet etter å ha blitt utdannet av Kefri i 2006. Og mens trærne hans fortsatte å vokse, vokste gresset under de mer enn 7000 melia volkensii träden.

Gresset, som er ferdigvokst på tre måneder, har blitt en sekundær inntekstkilde for ham. Han dyrker 90 til 100 baller gress pr hektar i regnperioden, hvilket gir ham minst 27 000 shilling (ca. 2250 NOK).

«Dette gresset gir meg mer penger enn mais og lokale kyr,» sa han.

Våpen mot tørke

Kituku selger også melia volkensii-frø og lærer opp bønder hvordan man planter og steller trærne. Han selger ett kilo frø for mellom 6000 til 7000 shilling. Ferdigheter som han har fått gjennom opplæringen fra Kefri har gjort Kituku til en av Kenyas mest ettertraktede instruktører om spredning av melia volkensii.

Han tar 24 000 shilling pr person for et 21-dagers kurs og har lært opp bønder også fra Tanzania. Kenyanske bønder går raskt over til dyrking av melia volkensii-treet. Ved grensen mellom Embu og Machakos fylke, langs Seven Forks Dam-beltet, har 2000 bønder med støtte fra Better Globe Forestry (BGF) avsatt 10 mål hver til dyrking av treet.

Jan Vandenabeele fra BGF sa at melia volkensii er ett av menneskehetens beste våpen for å bekjempe tørken i Afrika. BGF gir jordbrukere teknisk rådgivning og planter.

«Med melia volkensii kan du skape velstand på en bærekraftig måte i tørre landsbygdområder og samtidig beskytte miljøet», sier Jan Vandenabeele.

Experter anbefaler at bønder bør søke råd når de begynner å dyrke treet, siden frøene må knekkes og nippes for å bryte dvaletilstanden. Kefri driver trening i hvordan man bryter dvalen som melia volkensii-frøene hviler i, samt treforvaltning, slik som beskjæring for å få rette trær egnet til virke.

I løpet av de seneste årene har Kefri, med støtte fra Japans internasjonale samarbeidsbyrå (Jica), startet å spre melia volkensii-planter hurtigere og i store mengder for å møte bøndenes etterspørsel. Disse frøene er fra Kefris frukthager, der trær med de beste genetiske egenskaper dyrkes, forbedres og de har overlegne egenskaper.

Ved ideelle værforhold kan selektiv høsting av melia volkensii virke begynne når treet er ca 12 år, i følge Kituku. Trærne kan dyrkes sammen med mais i de tre første årene av tilveksten. Om plantene plasseres med passende mellomrom, kan arten også samdyrkes med belgfrukter som erter, mungbønner og øyebønner i opp til seks år uten å forstyrre deres avling, i følge Luvanda.

Trærne fungerer også som fôr til buskap, gjødsel fra grønne blad, kompost, vindbrytere og kan bidra til å hindre jorderosjon, i følge Vandenabeele.


Spar litt av pengene dine i trær og bidra til å redusere fattigdom

Vi inviterer deg til å gjøre en forskjell i Øst-Afrika og bidra til en bedre verden. Trærne dine vil bli administrert på en etisk, bærekraftig og langsiktig måte. Klikk på lenken til butikken vår og foreta et samfunnsansvarlig kjøp i dag. Hos oss er det lønnsomt å hjelpe andre.

Legg igjen en kommentar

Ingen kommentar